spoed, tandarts, zwijndrecht
Wortelkanaalbehandeling

Wat u moet weten over een wortelkanaalbehandeling:

Wanneer het zenuw weefsel of de pulpa is beschadigd, wordt het afgebroken en bacteriën beginnen zich te vermenigvuldigen in de pulpakamer. De bacteriën en ander vuil kunnen een infectie of abces veroorzaken. Een abces ontstaat wanneer de infectie verspreidt tot aan het eind van de wortel. Dit kan leiden tot botverlies. Daarnaast kan door een infectie zwelling in het gezicht en of nek ontstaan. Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer vanzelf genezen. In dit geval zal een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moeten worden.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Soms zijn er geen symptomen, echter tekenen dat een wortelkanaalbehandeling nodig is, zijn:

  • Ernstige kiespijn bij kauwen of bij druk
  • langdurige gevoeligheid / pijn bij warm en kou
  • Verkleuring (donkerder worden) van een tand
  • Zwelling en gevoeligheid van het tandvlees
  • Een aanhoudende of terugkerende puist op het tandvlees
     

De Wortelkanaalbehandeling
Bij een  wortelkanaalbehandeling wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulpa verwijderd en de binnenzijde van de tand zorgvuldig gereinigd en ontsmet. Daarna wordt het kanaal gevuld en afgesloten met een rubberen stift. De tand of kies wordt hersteld met een kroon of vulling. Na restauratie blijft de tand functioneren als elke andere tand.

‚ÄčIs een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
De wortelkanaalbehandeling wordt altijd onder verdoving gedaan en zal daardoor niet pijnlijk zijn. Mocht er nog sprake van enige gevoeligheid zijn tijdens de behandeling, dan wordt er extra verdoving toegediend.

Na de behandeling
De dagen na de behandeling, kan de tand pijnlijk aanvoelen bij druk, doorgaans zal de gevoeligheid verminderen na een aantal dagen. Wanneer dit niet het geval is kan het zinvol zijn on de behandelde tand korter te slijpen, zodat er geen contact meer is met de tegengestelde tand.

Bij aanblijvende pijn, kan er een antibiotica kuur nodig zijn om de ontsteking te genezen.