bruggen, tandarts, zwijndrecht
Tandenknarsen

Dit moet je weten over tandenknarsen

Buxisme is de tandheelkundige term voor het knarsen en krachtig klemmen van de kaken. Dit gebeurt met name 's nachts wanneer u er geen controle over heeft.

Veel mensen hebben het niet door dat zij tandenknarsen of de kaken op elkaar klemmen. Hierdoor wordt het vaak pas laat opgemerkt. Kenmerken kunnen zijn; slijtage aan tanden of kiezen of zelfs het breken ervan. Ook kan het aangezichtspijn veroorzaken.

 Mensen met bruxisme bijten mogelijk ook de nagels, op pennen en wang. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen, slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, en bepaalde medicatie spelen hierbij een rol. 1 op de 3 mensen heeft bruxisme.

 Bewust worden van het klemmen of knarsen is de eerste stap. Uw partner of familieleden kunnen ook aangeven of u ’s nachts aan het knarsen bent. Uw tandarts kan een aantal adviezen en eventueel een opbeetplaat maken. De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtage en kan er ook voor zorgen dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen. 

AFSPRAAK MAKEN