tandarts, zwijndrecht. westpier

Kroon laten plaatsen?

Een kroon is een overkapping van metaal of porselein (of beide), die over het resterende tandmateriaal op (of net boven) de grens van het tandvlees, heen wordt geplaatst. 

Het resterende deel van de tand of kies wordt volledig overkapt en beschermd, de kroon zal functioneren en eruit zien als uw eigen tand of kies.  Een kroon kan geplaatst worden op een vitale tand maar meestal wordt deze geplaatst na een wortelkanaalbehandeling.

De tandarts kan een kroon aanbevelen in de volgende gevallen:
Om een tand of kies te restaureren of de vorm aan te passen
ter versteviging van een tand of kies ter cosmetische verbetering het gebit, de textuur en de kleur zal aangepast worden zodat de kroon eruit ziet als één van uw eigen tanden.

De behandeling:

Eerste afspraak: onderzoek en voorbereiding; Voordat het proces van de kroon begint, zal de tandarts de tand en het omliggende weefsel verdoven. Daarna wordt de tand of kies afgeslepen om plaats te maken voor de kroon. Na het afslijpen zal de tandarts een afdruk maken van het hele gebit. Dat is nodig om de kroon goed passend te maken.

Deze afdrukken worden naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de kroon gemaakt wordt, dit duurt meestal 10 werkdagen. Daarna zal de tandarts een tijdelijke kroon op uw tand zetten om de afgeslepen tand te beschermen. Deze worden op hun plaats gehouden met tijdelijk cement. 

Tweede afspraak: de permanente kroon zetten Bij de tweede afspraak wordt de tijdelijke kroon verwijderd en wordt de permanente kroon geplaatst. Er wordt gekeken of deze goed zit en of de kleur goed is. Dan wordt de tand indien nodig weer verdoofd en de permanente kroon vastgezet.